اسكلت فلزي امروزه به عنوان هسته اوليه بسياري از بناهاي مسكوني و اداري و صنعتي محسوب مي شود. مراحل ساخت اسكلت فلزي ساختمان مي تواند مورد توجه بسياري از افراد قرار گيرد.ساخت اسكلت فلزي در بسياري موارد مقرون به صرفه مي باشد.جهت آشنايي با مراحل ساخت اسكلت فلزي با ماهمراه باشيد و در صورت نياز به مشاوره تماس بگيريد.
مراحل ساخت اسكلت فلزي:
- خاكبرداري
- پياده كردن نقشه فونداسيون
- اجراي بتن مگر
- قالب بندي فونداسيون
- ارماتورگذاري
- بتن ريزي پي
- اجراي اسكلت
- اجراي سقف
- اجراي ديوار ها
پوشش سوله داراي دو بخش مي باشد :
- پوشش سقف سوله
- پوشش بدنه سوله (داخلي بدنه و خارجي بدنه)
نكات اجرايي مراحل ساخت اسكلت فلزي
براي اجراي يك ساختمان بااسكلت فلزي بايد ابتدا زمين مورد ساختمان سازي داراي مقاومت كافي بوده تا بتواند نيروي وزن ثقلي ساختمان را تحمل نمايد و دچار نشست نشود. براي اين منظور ابتدا از طرف مهندسين اقدام به عمليات بررسي مقاومت فشاري زمين مورد نظر مينمايند.
براي اين امر اقدام به گمانه زني نموده و از خاك طبقات مختلف زمين نمونه برداري كرده و براي مشخص نمودن مقدار بار قابل تحمل نمونه را به آزمايشگاه فرستاده تا مورد آزمايش قرار بگيرد.
بعد از اين كه آزمايشگاه اقدام به مشخص نمودن مقاومت فشاري خاك نمود، مهندس طبق اين مقاومت فشاري خاك محاسبه پي سازي را انجام ميدهد. كه هر چه اين عدد كوچكتر باشد، بايد ابعاد پي بزرگتر و هر چه اين عدد بزرگتر باشد ابعاد پي بزرگتر ميشود كه معمولاً اين عدد نزديك به يك كيلوگرم بر سانتيمتر مربع است.
بعد از عمليات پي كني
بعد از خاكبرداري بايستي با بتن مگر به ضخامت ۱۰ سانتيمتر زير پي ريخته شود. بتن مگر، بتني با عيار كم سيمان در حدود ۱۵۰ كيلوگرم بر سانتيمتر مكعب است،تنها هدف از ريختن آن جدا نمودن سطح زمين از سطح پي اصلي و ايجاد سطحي صاف و يكنواخت در زير پي است.
زمين را بايستي بعد از خاكبرداري تراز كرده كه به دو صورت با دوربين نيو يا با شلنگ تراز بايستي تراز كنند. با گچ رنگ جايي كه پي قرار ميگيرد مشخص ميكنند و زير آن را مقداري بزرگتر از ابعاد پي و شناژ به اندازه ۱۰ الي ۲۰ سانتيمتر بيشتر با سنگ و ملات سيمان تراز نموده و بهتر است كه كل زمين خاكبرداري را تراز كنند و سطح آن را با ملات ماسه سيمان صاف كنند. پس از ريختن بتن مگر طبق نقشه محاسباتي اقدام به آرماتوربندي مينمايند.
آرماتورگذاري
مراحل ساخت اسكلت فلزي : آرماتورگذاري طبق نقشههاي محاسباتي بايستي اجرا شود و آن را طبق ديتايلها بايستي اجرا و كنترل كرد. بعد از عمل آرماتوربندي پي اقدام به قالببندي ميكنند. از انواع قالبهاي چوبي، فلزي استفاده ميشود و اگر از قالبهاي چوبي يا فلزي استفاده كنند بايستي حتماً سطح داخل آن را چرب كرد.
بعد از قالب بندي، آرماتورهاي بولت كه براي اتصال صفحه ستون به آن است، در محل مورد نظر قرار ميگيرند. اين بولتها با صفحه بايستي دقيقاً طبق نقشه در يك خط يعني مركز آنها، همه از يك خط از دو طرف قرار گيرند.و همه آنها در يك تراز باشند كه نياز به استاد كار ماهر دارد. بايستي از دو طرف ريسمان كشي شود و دقيقاً در محل تقاطع ريسمانها آن قدر صفحه را تغيير دهند تا دقيقاً در آن جا قرار گيرند.
انواع اتصال ستون به شالوده
مراحل ساخت اسكلت فلزي : جزئيات اتصال ستون فلزي به شالوده بتني به نيروي موجود در پاي ستون بستگي دارد. در ستون با انتهاي مفصلي فقط نيروي فشاري و برشي از ستون به شالوده منتقل ميشوند. اگر لنگر خمشي را به شالوده منتقل كنند، در آن صورت، نياز به طرح اتصال مناسب براي اين كار خواهند داشت كه اتصال گيردار خوانده ميشود.
مرحله بتن ريزي ،درساخت اسكلت فلزي
مراحل ساخت اسكلت فلزي : بتن مورد نظر يا از كارخانه تخليه بتن يا در محل آماده ميشود.مقاومت فشاري بتن حتماً بايد مورد آزمايش قرار بگيرد.براي آزمايش بتن كافي است نمونه مكعبي يا استوانهاي از آن را تهيه و براي مشخص نمودن مقاومت فشاري و كششي …به آزمايشگاه بفرستند تا مقاومتي كه مورد نظر بوده است داشته باشد.اگر بيشتر باشد مشكلي نيست ولي نبايد مقاومت بتن از مقاومت ذكر نموده كمتر باشد.
نكاتي كه در زمان بتن ريزي بايستي رعايت شود.
- قبل از اينكه بتن در محل ريخته شود حتماً حمل بتن (تراك ميكسر) چند بار بتن را به هم بزند و از فاصله بالا بتن را خالي نكند چون دانه بندي بتن به هم ميريزد. و اگر فاصله زياد بود بايد از ناودانيهاي فلزي كه به آن شوت ميگويند استفاده كند.
- بسته به نوع كار و مقدار آرماتور مصرفي از ويبره براي تراكم كردن بتن استفاده شود. حتماً بتن ريخته شده پس از هر لايه بتن ريزي كاملاً ويبره شود تا هواي داخل بتن خارج شود.
- پس از اتمام مرحله بتن ريزي و گيرش بتن بايد سعي شود كه سطح بتن مرطوب نگه داشته شود تا آب تركيب خود را از دست نداده و سريعاً دچار ترگ خوردگي و در نتيجه ضعف بتن نشود.
- سپس اقدام به باز كردن قالب نموده و پس از اين عمليات، نوبت قرار دادن صفحات بيس پليت و تعيين آكس آنها براي فرود ستونها است.
- بعد از مشخص كردن آكس ستونها و كار گذاري صفحه ستونها، اقدام به هواگيري صفحه ستونها ميشود. اين عمليات به وسيله ريختن بتن شل در زير صفحه است و در برخي موارد هم سوراخي در وسط صفحه ستون نموده و اين عمليات اجرا ميشود.
- با سفت گردن پيچهاي روي بيس پليت، هواي اضافي خارج ميشود. اين كار به اين دليل است كه فضاي خالي زير صفحه ستون باقي نماند و بر اثر فشار از ناحيه ستونها دچار نشست نشود.
- براي تسريع در كار گذاشتن و سرعت بخشيدن و زود مهار شدن تير آهن ستون، قبلاً يك نبشي و يك ورق اتصال بر روي صفحه ستون جوش شده و به محض قرار گرفتن ستون در محل و اطمينان از قائم بودن آن، عمليات جوشكاري انجام ميشود.
مراحل ساختن ستونها
- مراحل ساختن ستون شامل برش ستونها، برش پروفيلهاي آن، مونتاژ ستونها، سپس برش ورقهاي ستون، مونتاژ آن ورقها روي ستون و پس از آن ساختن نشيمن تيرها و مونتاژ آنها روي ستونها است.
- در طبقات بالاتر، از تير آهن هاي با نمره پايينتر نسبت به طبقات پايين استفاده ميشود و دليل آن هم كاهش بار در طبقات فوقاني است.
- براي تقليل اندازه ستون، روش معمول اين است اختلاف ضخامت توسط اتصال پليت در طرفين و جوشكاري آن صورت ميپذيرد.
- ستونها به وسيله قلابهايي كه در سر آن وصل شده توسط جرثقيل بلند شده و در محل مورد نظر كه قبلاً آكس در روي بيس پليت مشخص شده قرار ميگيرد.
- پس از اينكه جوشكاريهاي اوليه صورت گرفت و ستون در محل خود قرار گرفت در اين مرحله بايد بقيه نبشيها و پليتهاي لازم به پايه ستون و صفحه ستون جوش شود و در داخل نبشيها حتماً لچكيهايي جوش شوند.
- لچكي عبارت است از تكهاي از پليت به ضخامت مشخص كه شكل آن تقريباً ذوزنقهاي شكل بريده شده و بر دل نبشيهاي متصل شده جوش ميشود.
- جوش دادن نبشيهاي به ستون و صفحه بيس پليت عيب اين شكل رنگ نزدن به فلزات براي جلوگيري از عمل اكسيدن شدن فلزات است.
ساخت و نصب تيرها
- به دليل اين كه توان تيرها را بالا ببرند، اقدام به لانه زنبوري كردن تيرها ميكنند. براي اين منظور با استفاده از شابلن كه در اختيار جوشكار قرار ميدهند و به كمك هوا گاز اقدام به برش ميكنند. قطعات جدا شده را دوباره تحت شرايطي به هم جوش ميكنند. سپس دو سر تير را به كمك پليت وصله ميكنند و اين كار به دليل آن است كه هنگام كار گذاشتن تير لانه زنبوري در دو سر نيروي برش حداكثر است. براي مقابله با نيروي برش اين كار صورت ميگيرد.
- براي سوار نمودن تيرها بر ستونها قبلاً در ارتفاعات مشخص، تير به ستون سوار ميشود. در اين ارتفاعات نبشيهايي قرار گرفته و تيرها بر روي آنها جوش ميشوند.
- اين نبشيها هنگامي كه ستون را هنوز به صورت ايستاده قرار نداده و روي زمين افتادهاند، صورت ميگيرد.
اجراي بادبند،در ساخت اسكلت فلزي
- به طور كلي بادبند باعث ميشود كه مقاومت ساختمان در برابر نيروهاي افقي مانند باد و زلزله و…افزايش يابد.
- اجراي بادبند به اين صورت است كه بنا به محاسبه براي بادبند از ناوداني تك يا جفت تك يا جفت و….استفاده ميشود.
- بعد از اينكه نوع پرويفل طبق محاسبات انتخاب شد از يك سر ستون به پايه ديگر آن به صورت چپ و راست نصب ميشود و بايد از دو طرف كاملاً به وسيله ورق و جوش مهار شود. طرف ديگر نيز به همين صورت اجرا ميشود و در نهايت به صورت ضربدر درميآيد. و محل برخورد دو ضربدر را به وسيله يك پليت، طبق نقشه محاسباتي ابعاد و ضخامت آن، مهار ميكنند.
- با توجه به نيرويي كه وارد ميشود ابعاد وصله و خود پروفيل بادبند تغيير ميكند. مثلاً هر چه به طبقات پايينتر نزديك ميشوند، قطورتر انتخاب شده، چون نيروي زلزله در طبقات پايينتر بيش از طبقات بالا است.